Safír - amulet

Safír.
Safír jednoznačně upřednostňuje pouze osoby s charakterem bez většího poškození. U Rosekruciánů je safír symbolem Kamene mudrců. Diamant je ochráncem lidstva, safír je jeho vírou, stejně jako rubín je mečem a smaragd poznáním.
Zobrazen: 17258x   22. 6. 2009

Safír - kámen víry

Safíry (sapheiros) jsou používány pro prsteny kardinálů jako safírové prsteny s kamenem víry, moudrosti a očisty srdce. Safíry nejsou pouze symbolem nebeského blaha, ale současně představují věrnost a ochranu pro svého nositele před uvězněním a úpadkem do chudoby. Člověk s vrozeným safírem nikdy neupadne do bídy. Podobně jako je rubín kamenem Archandělů, smaragd Andělů, tak safír je kamenem jejich Sil.

Safír - magmatity

Pyrop, diamant, safír, platina, titanit, nefelín, bronzit. Safír je obklopen nezdolným titanitem, vzácnou platinou a nezničitelným diamantem.

Modré kameny

Modrá je studená, uklidňující barva, barva oblohy, královská barva, znamenající věrnost a ženskou cudnost. Je to barva oduševnělosti, spolehlivosti a hloubky, je barvou pomáhající v boji s vlastním já (egem) a sobectvím, barva přinášející dobrou náladu a povzbuzení. Vyjadřuje pocit svobody, dává inspiraci pocházející z našeho nitra. Lidé se sklonem k modré barvě milují rodinný život. V Asii je též symbolem smutku. Do této skupiny barevných kamenů patří především: safír, akvamarín, tyrkys, lapis lazuli, azurit a drahokamové apatity, z novodobých drahých kamenů sem přísluší tanzanit, lazurit.

Safíry ve světě

Rovněž na říšském jablku, které pochází z doby Rudolfa II., jsou 4 safíry, nyní již broušené do tvarů stupňovců. Mezi unikátní asterické safíry patří Hvězda Indie, Půlnoční hvězda, které jsou v New Yorku, Hvězda Asie, Black Star of Qeensalnd (Černá hvězda z Queensladnu) aj. v USA byly do safíru vyřezány hlavy tří prezidentů – George Washingtona, Abrahama Lincolna a Dwighta Eisenhowera. Největším obchodem s broušeným safírem byl prodej safíru Hvězda moře ve šperku, který byl inspirován velkofilmem „Titanic“, za 2 200 000 USD dne 22.3.1998. Největší safír z Jizerky je v Muzeu Českého ráje v Turnově.

Safír - královský kámen

Tento drahokam je nejkrásnější ze skupiny korundu. Buddhismus (hynajána) staví safír na čelní místo před všechny ostatními drahokamy. Tvrdí o něm, že uklidňuje myšlenky a usnadňuje meditaci. V indické lidové pověře prý chrání nošení safíru proti nemocem, nebezpečí uštknutí hadů a štírů. Antický lékař Galenus doporučoval nošení safíru jako amuletu proti zimnici a pro zvýšení potence. Stejné použití safíru později doporučoval také Paracelsus. Giovanni Porta píše o safíru ve své Magia Naturalis, že nositeli prokazuje služby při nekrornancii a magických evokacích, (hlavně elementálů). Starý antický mýtus vypráví o Prometheovi, dárci nebeského ohně, že jeho smělý čin byl umožněn jen tím, že měl při sobě safírový prsten. Safír totiž svou mocí ochlazoval plameny. V západní mystice, gnostické i křesťanské, je safír symbolem moudrosti a například u Rosekruciánů je i symbolem Kamene mudrců. Svatý Jeroným řekl o safíru, že “zmírňuje hněv boží”. Nelze opomenout ani významné zmínky o safíru ve vidění proroka Ezechiele (Ez., I., 22-26), a neméně hlubokého významu, který má safír ve Spise o zjeveních od J. Leadové, kde se praví, že jeho vlastnictví podmiňuje příslušnost k Novému Jeruzalému, a dává majiteli právo na bohatství v pokladnici moudrosti. Safír je symbolem božské moudrosti a čistoty. Ve 12. století nařídil papež Inocenc III., že pastýřské prsteny biskupů a církevních hodnostářů mají býti vždy vyrobeny ze safíru. V křesťanské symbolice je odznakem Sil v nebeské hierarchii a apoštola Ondřeje.

Safír - amuletní povaha a realita

Safír by se dal nazvat kamenem duchovní moudrosti. V majiteli kamene podporuje jeho duchovní rozměr směřující k nezištné lásce a poznání. Mívá někdy problém adaptovat se v novém prostředí, především z důvodu, jsou-li v tomto prostředí patogenní vlivy, s kterými se nechce safír dostat do sporu. Safír jednoznačně upřednostňuje pouze osoby s charakterem bez většího poškození. Přesto že je u něj absence ješitnosti úroveň hrdosti je v pořádku. S chutí si zariskovat je na tom stejně jako jeho opačný „bratr“ rubín. Tento risk je však směřován především do nemateriálního světa. Schopnost odrážet negativní vlivy je téměř maximální. Odráží rovněž anomální přírodní záření. Ze všech drahokamů má největší rozsah jemného záření, které s rezervou dovede obsáhnout celý rozměr člověka i v těch nejvypjatějších situacích. Safír utržené rány zásadně nevrací. Dokáže však systém, který ho napadnul kompletně transformovat, kompletně obrátit, čímž další výboje patogenní systém nevědomky směřuje sám do sebe. Z intimních poloh podporuje především erotickou a partnerskou naplněnost. Safír dobře spolupracuje s tvořitelskou, racionální a nejvíce empatickou inteligencí.

  • Diamant je ochráncem lidstva a safír je jeho vírou, stejně jako rubín je mečem a smaragd poznáním. B.d.L.

Z talentových výbav pomáhá v oblasti umění a humanitních směrů. Nepodporuje obchod, ale zvyšuje talentovanost u managementu a organizace. Nemá žádnou dominantní temperamentní polohu. Z oblasti mozku pomáhá jeho celkové funkci , myšlení a citu. Posiluje vnímání intuice okolních podnětů včetně naslouchání. Ze zdravotních jednotlivin podporuje ANS, hormonální činnost, plíce, dýchání a kůži. U majitele zvyšuje radost ze života a náladu. Upřednostňuje moudrost před chytrostí. V osudových cestách ovlivňuje rodinu, přátelství, zdraví, partnerskou naplněnost, nalézání moudrosti a délku života. Hlavním pilířem safíru je schopnost vtisknout svému okolí svoji povahu hledání POZNÁNÍ, moudrosti a VÍRY. Je protipólem rubínu. Se schopností vstřebávat patogenní záření je na druhém místě hned za diamantem. Dokáže úspěšně odolávat záření generující rakovinu, vyjma její extrémní formy terciální rakoviny. Tvorba amuletu safíru je náročná.

© Z knihy "Magie drahokamů" PannaCz.com

 
diskuzní
fórum
Diskusní fórum k tomuto článku není aktivováno.

 Poslední aktuality