Bachovy květové esence

Esence.
Bachovy květové esence. Léčebná lahvička je nejekonomičtějším způsobem dlouhodobého užívání esencí. Vezměte si jakoukoli kapací lahvičku o obsahu asi 30 ml. Seznam Bachovy květové esence představuje 38 esencí.
Zobrazen: 8147x   4. 7. 2009

Bachovy květové esence představují velice jednoduchý a přitom velice účinný systém

který navrací harmonii našim emocím a tím také našemu celému bytí. Bachovy květové esence obsahují 38 květových esencí, což jsou esence připravené z nejedovatých, planě rostoucích rostlin a stromů. 39. esencí je Krizová esence (Rescue Remedy), která se skládá z pěti Bachových květových esencí.

Filozofií tohoto systému je jednoduchost, úplnost a uzdravování sebe samého

Dr. Bach věřil, že fyzické onemocnění je výsledkem emocionální nerovnováhy. Celý život proto strávil hledáním jednoduchého a bezpečného systému léčení, o němž byl přesvědčený, že existuje. To se mu nakonec podařilo. Opustil svou lukrativní lékařskou praxi a celou ortodoxní medicínu a poslední roky svého života strávil léčením svých pacientů pouze za pomocí svých esencí. (Je však nutné zdůraznit, že esence nenahrazují lékařskou péči - ovšem mohou ji krásně podporovat a ovlivněním naší psychiky urychlit uzdravování.)

Bachovy květové esence působí na to, čemu říkáme negativní emoce

např. strach, vyčerpanost, nedostatečné sebevědomí, pýcha, přílišné nadšení, které vede až k fanatismu, apod. Esence nám pomáhají tyto pocity harmonizovat, dostávají nás do přítomného okamžiku, kdy se na sebe, svou situaci a své pocity můžeme podívat objektivně a činit rozhodnutí bez emocí. Umožňují nám postupně odloupnout slupky, které jsme si nasadili, abychom přežili v tomto světě a tím nám postupně pomáhají odkrývat to, kdo skutečně jsme, jaký je cíl a smysl našeho života a vrátí nám naši odvahu vydat se na svou cestu a uskutečnit své sny a přání.

Bachovy květové esence - výroba

Bachovy květové esence se připravují dvěma základními metodami - sluneční a vařící. Obě dvě jsou velice snadné na přípravu a při obou metodách se využívá všech čtyřech základních elementů - vody, vzduchu, ohně a země. Element země představují samotné květy rostlin, z nichž se esence připravují. Květy se sbírají v plném rozkvětu a sbírají se pouze pravidelné, nijak nepoškozené květy, aby byl jejich potenciál co největší. Květy se odstřihávají, aby se jich nedotkla lidská ruka, a nechávají se spadnout na hladinu vody v misce (v případě sluneční metody) nebo v hrnci, pokud se budou vařit. V případě sluneční metody se miska s vodou, jejíž hladina je zcela pokryta květy příslušné rostliny, nechá několik hodin stát na přímém slunci. Musí být ovšem nebe jako vymetené, bez jediného mráčku. Pokud během přípravy esence přejde přes oblohu mrak, je celá várka zkažená a musí se začít znovu. V případě vařící metody se hrnec s vodou, jejíž hladina je zcela pokrytá květy dané rostliny, postaví na plotnu a vaří se asi 30 minut. Potom se v obou případech do odměrného válce přecedí voda, která se zatím impregnovala životní energií dané rostliny a smíchá se se stejným dílem brandy. Takto vzniklá tekutina se nazývá Matečná tinktura. Z Matečné tinktury se potom připravují zásobní koncentráty, které si zákazníci mohou zakoupit buď samostatně nebo si mohou koupit celou sadu 38 Bachových květových esencí, která obsahuje také dvě Krizové esence (Rescue Remedy). Nemusíte se obávat, že by se díky přípravě esencí zahubily určité druhy rostlin. Na přípravu esencí postačuje opravdu malé množství květů.

Bachovy květové esence - užívání

Podrobné informace o možnostech užívání Bachových květových esencí se naučíte na kurzech. Pokud nechcete jít na kurz, ale máte chuť nebo cítíte potřebu esence užívat, můžete si domluvit osobní konzultaci.

Dlouhodobé užívání

Léčebná lahvička je nejekonomičtějším způsobem dlouhodobého užívání esencí. Vezměte si jakoukoli kapací lahvičku o obsahu asi 30 ml. Může být jak z umělé hmoty, nebo ze skla. Materiál lahvičky skutečně nijak neovlivňuje účinnost esencí. Do lahvičky nakapejte 2 kapky od každé zvolené esence, kterou potřebujete (maximálně však 6 až 7 esencí) a potom ji doplňte čistou pramenitou vodou (bez bublinek, nevhodná je voda z vodovodu a destilovaná voda). Jestliže potřebujete delší dobu užívat Krizovou esenci (Rescue Remedy), dáte jí do lahvičky 4 kapky. Pokud chcete, můžete lahvičku protřepat. Z takto připravené lahvičky budete užívat alespoň 4x denně 4 kapky buď přímo do úst nebo do jakéhokoli nápoje (může být teplý, studený, alkoholický či nealkoholický). Pokud ucítíte potřebu užívat je častěji, samozřejmě můžete. A jelikož se vyrábějí z nejedovatých rostlin, nehrozí předávkování ani žádné vedlejší účinky.

Procházející nálady - Bachovy květové esence

můžete také používat pouze na procházející nálady. Po identifikaci vaší nálady a esence, která vám ji pomůže uzdravit, si nakapete 2 kapky (4 kapky v případě Krizové esence) do jakéhokoli nápoje a budete upíjet tak dlouho, dokud nálada nezmizí. Pro oba způsoby platí: pokud znáte svou typovou esenci, měla by se vždy zahrnout do vašeho výběru esencí, které potřebujete. A je jedno, jestli pouze krátkodobě nebo dlouhodobě.

Bachovy květové esence - seznam

představuje 38 esencí s následujícími charekteristikami. Pro větší přehlednost jsou esence seřazeny abecedně podle českých názvů.

Bílá lesní réva (Clematis)

snílek, žije ve svém světě, myšlenkami je mimo přítomnost.

Bílý kaštan (White Chestnut)

stálé, nechtěné myšlenky, kterých se člověk nemůže zbavit, mentální dohady.

Buk lesní (Beech)

netolerance, kritizuje ostatní.

Cesmína ostrolistá (Holly)

nenávist, žárlivost, závist, podezřívání.

Čekanka obecná (Chicory)

sobecká panovačnost, péče o milované, která je soustředěná na sebe a své potřeby, manipulace láskou.

Červený kaštan (Red Chestnut)

přílišná starostlivost a obavy o druhé.

Devaterník penízkovitý (Rock Rose)

panická hrůza, děs.

Divoká hořčice (Mustard)

deprese, která nemá původ a padne jako černý mrak.

Dub (Oak)

vyčerpaný, ale nepřestává bojovat.

Habr (Hornbeam)

mentální únava, pocity pondělního rána, oddalování věcí.

Hlodaš (Gorse)

ztráta naděje, odevzdanost, pesimismus.

Hořec podzimní (Gentian)

skleslost, ztráta odvahy a deprese, když se věci nedaří.

Chmerek roční (Scleranthus)

nejistota, nerozhodnost, výkyvy nálad.

Jedlý kaštan (Sweet Chestnut)

naprostá skleslost a beznaděj.

Jilm (Elm)

zahlcenost odpovědnost.

Kejklířka skvrnitá (Mimulus)

strach ze známých věcí, stydlivost, plachost.

Modřín (Larch)

nedostatečné sebevědomí, očekává neúspěch.

Netýkavka žlázonosná (Impatiens)

podrážděnost, nervozita.

Oliva (Olive)

naprostá vyčerpanost.

Planá růže (Wild Rose)

apatie, rezignace.

Plané jablko (Crab Apple)

nenávist vlastní osoby, posedlost detaily, čistící esence.

Poupě kaštanu (Chestnut Bud)

neschopnost poučit se z chyb minulosti.

Rožec (Cerato)

pochybnost ve vlastní úsudek, hledá potvrzení u druhých.

Řepík lékařský (Agrimony)

maska veselí, která schovává obavy a starosti.

Skotská sosna (Pine)

pocity viny - obviňuje se i za chyby druhých.

Skotský vřes (Heather)

posedlost vlastními problémy a prožitky.

Slíva třešňová (Cherry Plum)

strach, že se mysl zblázní, nekontrolovatelné myšlenky.

Snědek okoličnatý (Star of Bethlehem)

šok, následky šoku.

Sporýš lékařský (Vervain)

přílišné nadšení, fanatické přesvědčení

Sveřep větevnatý (Wild Oat)

nejistota ohledně vlastní životní cesty.

Topol - osika (Aspen)

strach z neznámých věcí, předtuchy.

Vinná réva (Vine)

dominance, tyranie, obvykle dobrý vůdce.

Vlašský ořech (Walnut)

přizpůsobení se změnám, prolamuje spojení s minulostí, přecitlivělost.

Voda z léčivých pramenů (Rock Water)

perfekcionalismus, sebe zapírání, ztuhlost mysli.

Zeměžluč (Centaury)

podřízenost, neschopnost říci ne.

Zimolez kozí list (Honeysuckle)

žije v minulosti, nostalgie.

Žebratka bahenní (Water Violet)

pýcha, vzdálenost, je ráda sama.

Žlutá vrba (Willow)

vzdor, zahořklost, „já chudinka".

 

©Yw - PannaCz.com

 
diskuzní
fórum
Diskusní fórum k tomuto článku není aktivováno.

 Poslední aktuality