Řády duchů - Andělé a Démoni

Ilustrační foto
Řády duchů a Kabala, andělé a démoni, Thamajelové - démoni vzpoury a anarchie, Aralimové, Satarielové - démoni lenosti, Serafimové - geniové, Melachimové - králové, Beni Elohimové - synové Bohů, Cherubínové - plodnost a pravda...
Zobrazen: 8153x   24. 4. 2006, aktualizováno: 19. 5. 2008

Řády duchů a Kabala

Kabala je budována na 9, respektive na 10. Říká se, že člověk má 7 částí, správně jich má 10, resp. 9. Desatero je bráno jakožto devatero samo o sobě.

To, co je dole, je jako to, co je nahoře. Je-li člověk a lidská duše řízena devaterem, resp.desaterem, i duchové jsou ovládáni tímto číslem.

Analogicky

jako 9 druhů andělů, tak i devatero tzv. pekelných. Magie zná tyto duchy pouze jako principy. V magii, v metafysičnu neznáme pojem ďábla, to je pojem náboženský. Ale přece jenom tam intervenují určité věci, jsou to tzv. démoni.

Andělé a démoni

Zlo existuje pouze na pláni duševní. Tedy anděl je nutně dobrý, je utvrzen v dobru, kdežto ďábel, démon, je nutně utvrzen ve zlu. Andělové magicky nebo theurg. řečeno jsou principy, kdežto ďáblové jsou osudové síly. Tedy příklad: ve starých magických rituálech máte:

Mars, planetární genius Marta, charakter anděla martického a démona martického. Martický anděl v principu je sefira Tifereth, od níž bylo všechno vytvořeno, je to životodárná síla, chuť k životu, plnost všech těch principů, těch myšlenek, které pudí život, aby žil. Kdežto martická osudová síla je nutný nesvobodný osudový regulátor tohoto života. Každá věc má dvě stránky. Jednu svobodnou a jednu nutnou. Zatím co zde životní síla žene se andělským Martem, aby mohla žíti, tento ďábelský Mars také slouží životu, ale svým způsobem. Osudový Mars ničí staré generace, aby mohly žíti generace nové. Příklad: Nedávno se stěžovalo, že užitková lesní zvěř propadá moru, hyne. Proč? Všichni opatrní lesníci vystříleli škodnou. To je Mars. Když je hodně šelem, musí být statní zajíci, aby se udrželi. Avšak škodná zahubí zajíčky neduživé. Tito nyní dorostli a nakazili i ty zdravé. Tygr v pláni přírody má veliký význam. Vraždící Mars, který má osudovou sílu. Magik a theurg nemá evokovati démony. Evokoval by osudovou sílu, které je všude nadbytek. Proto je důležité studium theurgie. V magii musíme znáti také démony. Ten, kdo zná tygra, může ho i zkrotit. Proto je nutná znalost démonů.

Tvorba anděla

 

Tvoříte-li anděla, posilujete tyto síly v sobě. Máte-li pracovati magicky, musíte princip uskutečnit v sobě a tím je uskutečněn i mimo vás. Lidé většinou slouží osudové síle. Milují, poněvadž musí milovati, nenávidí, poněvadž musí nenávidět. U takovýchto lidí platí astrologie na 100%.

V rukou magika a theurga se stává astrologie nesmírnou pákou svobody. (Srovnej legendu o Kristu a drvoštěpovi.) Osudová síla se vyplní jenom tehdy, když chceme býti osudem taženi. V tomto okamžiku, kdy v nás zajiskří svoboda, je nemožné, abychom něčemu podlehli. Magik nepodléhá, nanejvýše v maličkostech.

Osudová síla

Napoleon, Robespierre. Kabala praví, že jsou duchové výšin, hlubin a úrovní středních. Andělové jsou duchové živoucí, démoni, ďáblové, jsou duchové mrtvých. Neexistují jako samostatná bytost, je to pouhá osudová síla, tak jako elektřina neexistuje jako bytost uvědomující si sebe samu. Všechna knížata nebe, všechny ctnosti, principy a síly nejsou absolutní, nýbrž jsou hodnotami. Námitka: Vždyť andělové se zjevují jako osoby. Ano, poněvadž bychom je nemohli jinak chápati. Umělec by chtěl znázorniti opticky lásku mateřskou; učiní tak personifikací, udělá sochu alegorickou. Chceme-li opticky tohoto genia vnímati, musí umělec zhotoviti alegorický tvar. Pak pojem lze vnímati i opticky. (Otec Nil.) V magii a theurgii chceme vnímati tuto hodnotu. Činíme tak myšlenkou. Myšlenka předpokládá osobnost. Tam, kde není uvědomění, není myšlenky. Uvědomení je otázkou paměti. Paměť, vázána na uvědomění, uvědomění pouze na osobnost. Máme-li si uvědomiti hodnotu, ta hodnota musí vstoupiti do naší osobnosti.

Mír a anděl

Chci-li zažíti hodnotu míru, vždy se mi tento mír zjeví jako anděl. Když vyvolávám mír, nalezne si tento anděl vinkulum (magické) a ve všech složkách mé povahy jeví se tento princip jako myšlenkový dynamit, zatím co takový démon apeluje na všecky otrocké složky v naší bytosti, s nimi se spojuje a s nimi žije. Život, kterým ten démon existuje, musí vzíti z životní síly operatéra. Čaroději posilují jedovatý elementál v astrálu a přijímají tyto nakažlivé složky zpět. Proto jména, ať je to Michael, Gabriel, Rafael, to nejsou jména, to jsou pouhé tituly. Je lhostejno, jak to označujeme. Třeba Indové ho označují Ganeša, jméno je něco lidského. Adam dával věcem jména, nikoliv Bůh. Je to legitimace pouze lidská. Mnozí okultisté hledají pravé jméno boží. To nenaleznou, poněvadž je nevyslovitelné, poněvadž není. Každý názor, který tryská z plné duše, z plnosti srdce, je pravým jménem Boha. Kristus ho nazval: Otče náš! Kabalisté si s tím příliš hrají. To jsou jména, pouhá jména. První kategorie duchů podle kabaly se nazývá Hajoth Hakadoš, posvátná zvířata. Jejich poměr k Bohu je tentýž, jako poměr zvířete k člověku. Bůh synthesa, anděl analysa, Hajoth Hakadoš jsou zvířata Boha. Vůči lidem jsou jen zvířata. Nemají svobodnou vůli, nýbrž slouží. Slon silnější než člověk, kůň také silnější než člověk, ale musí sloužit. Nepřísluší jakákoliv obava před andělem. On slouží rád, poněvadž je si vědom, že musí sloužiti. Anděl slouží i podle náboženství: anděl strážný. Čím slouží tyto sefiroty, tito andělové Ketheru, první emanace? Slouží jednotou, synthesou a inteligencí. Tedy evokace jejich je evokace jednoty, evokace synthesy, evokace inteligence.

Thamajelové - démoni vzpoury a anarchie

Teď ty slupky, osudové síly. Opakem andělů jsou Thamajelové, démoni vzpoury a anarchie a jsou to démoni dvouhlaví. Vládcem jejich je Satan a Moloch. Oni nevládnou, oni se mezi sebou perou, Satan se pere s Molochem. Každý tento démon odporuje sám sobě, proto praví Lévi, že ďábel je nesmysl. V tom satanismus dnešní doby, poněvadž odporujeme sami sobě. Vidíte zde Satana, jenž se protiví sám sobě. Všechny státy zbrojí. Pánem je zde jedině emanace jednoty, synthesy a inteligence. Pánem všech lidských snah, všeho svobodného je jednota, synthesa a inteligence. Bez nich se všechno zvrhává, stává se anarchií. Bez cudnosti lidé plodí a vraždí, vyrábějí potraty. Cudnost jedině vede k vládě, moci a moudrosti.

Atom víří v kruhu

Tuto kabalistickou školu můžete dáti na všechno; démon vzpoury, hlasatel volné lásky, ničí sám sebe. Podívejte se na ty zvrhlíky! Druhá kategorie jsou duchové moudrosti. Jmenují se Ofanim, to znamená kola, neboť všechno dění nebes děje se v kruzích i na pláni hmotné. Atom víří v kruhu, rovněž elektron, společnost tvoří kruhy. Ofanimové na nebi tvoří kruhy. Myšlenka, má-li býti účinná, musí se díti v kruhu. Říše kol odpovídá rozumu. Opakem jsou Chaldegelové neboli slupky, jež se zjevují v šalebných znameních, jejich vládcem je Belzebub, pohanský pán much, poněvadž mouchy si oblibují mrtvoly. Odstraňte rozum a otevřete bránu smrti!

Aralimové - síly energie a aktivity

Třetí jsou Aralimové, neboli síly energie, princip činnosti, aktivity. Nejdříve inteligence, pak rozum a aktivita.

Satarielové - démoni lenosti

Opakem Aralimů jsou Satarielové, lenoši, démoni nesmyslu, duševní nečinnosti, tajemství. Lidová moudrost říká, že co je šeptem, to je čertem. Pravda je jasná jako slunce; mnozí lidé zavírají oči, aby ho neviděli. Moderní positivismus: jsme líní myslet, proto nevíme nic o duši, promlouvá v něm lenoch. Nedejme se mýliti, kde jsou démoni lenosti. Proto klade magie požadavky na lidskou činnost, proto ji neustále zvyšuje. Lidská aktivita ta není z tohoto světa, ta kotví v řadách Aralimů. Každá taková činnost, která je posvěcena principem andělským, není utopena v nebesích.

Gedulah - čtvrtý řád duchů

Čtvrtý řád duchů náleží Gedulahu, nazývají se Hašmalimové neboli zářící. Jejich říše je království dobra, odpovídá imaginaci. Opakem jsou ……1 nebo rušitelé duší.

Serafimové - geniové

Pátý řád andělský jsou Serafimové, geniové, o nichž dí kabala, že kypí nadšením a horlivostí. Je to řád principů, jenž stihá zločince a zločiny. Na pláni duchovní u člověka působí schopnost rozlišovací, schopnost výběru. Opakem jsou Galabové nebo buřiči, démoni povstání a vášní.

Melachimové - králové

Šestý řád jsou Malachimové nebo králové, odpovídají soudu. Opakem jsou Tagarimové, neboli svárliví.

Elohimové - andělé

Sedmý řád, andělé Elohimové, bohové. Tito představitelé Boha jsou vlastními tvůrci země a člověka. Podle kabaly člověk vzniká v Tiferethu, v sefiře, která odpovídá Necahu a principem jsou právě tito Elohimové. Ovládají pokrok a život, proto k nim člověk má neobyčejně blízko. Můj názor je, že až do 6. řádu jsou andělské principy nedostupné člověku. Jsou nadlidské, mimo lidi, Tiferethem počíná říše našich duší, našich duchů. Zbožnění člověka je právě dáno sedmicí, Necahem. Opakem jsou Hara seraphové, krkavci smrti, jak praví tradice. Popírají život.

Beni Elohimové - synové Bohů

Osmý řád jsou Beni Elohimové, synové Bohů. Jejich říše je království zákona. Opakem jsou Samaelové.

Cherubínové - plodnost a pravda

Devátý řád jsou Cherubínové, síly, které oplodňují zemi. Odpovídají plodnosti a pravdě. Opak: Gamalielové, zhýralci a jejich velitelka je Lilith.

Malkuth - království tvarů

Desátý řád Malkuth, království tvarů. Duchové Išimové, duše svatých, opakem jsou duše hříšníků. Pánem Malkuthu je světec. Podmínka operace je život světce. Proto když počínáme evokační přípravu, evokujeme svoji vlastní duši. Proto je nutno 72 dnů žíti magickým rituálem. Teprve pak můžeme mluviti o andělských theurgických silách. Ten, kdo nedělal tuto příprava poctivě a přesně, nemůže se chlubiti, že se dostal do andělské říše.

Všechny úkazy bez výjimky, které intervenují u magiků, jsou astrální odrazy i když na sebe berou krásně vzezření. Andělský svět počíná Jezodem. Obrací se k devítce, osmičce, sedmičce. Jezod je zvládnutí oplodňující síly, je to styk s Cherubíny. Když zvládnete Jezod, musíte zvládnouti Hod nebo věčný řád a pohybujete se na pláni Beni Elohim. To, co nazýváme naším duchem, to je lidský duch. V Tiferethu se tento duch přetváří do vyšších kategorií a to přestáváme býti člověkem. Zde je nutné rozlišování, poněvadž jiné systémy než hermeticko-theurgické znají jako vrchol magických prací Samadhi, to je po stránce theurgické zánik, ale ani ne zánik v Jezodu, nýbrž zánik zde, na této zemi. Ten klid, který je popisován jako vrchol samadhi, to je lidský klid a když pravíme, že v theurgii, Tiferethu, zaniká člověk, je to zánik v kladu, kdežto samadhi je zánik lidských schopností v nečinnosti, v záporu. To je přeměna asi taková, jako když vezmete olovo, saturnský kov a zničíte jej tak, že zmizí, kdežto na druhé straně můžete z tohoto olova alchymicky vyrobiti zlato. Hmota přestala existovati jakožto olovo, ale počala bytovati jakožto zlato. Přeměnila se. Přeměna a zničení je veliký rozdíl. Je-li potrat, je lidský zárodek zničen.

Když se rodí živý člověk, je to smrt embrya, ale vyvine se člověk.

Kabala v tomto má pravdu. Zrod člověka odpovídá sedmici. Člověk je vítězstvím Boha. Zřejmou cestou, kterou se jde do hmoty, musí se jíti zpátky. Byli jsme vytvořeni Elohimy, musíme se k nim vrátit. To je vrchol theurgie – nezaměňovati se samadhim. Zde je rozdíl mezi okultismem a jinými moderními směry. Ten, kdo samadhi zažil, ten již mluviti nemůže. Ti, kteří po něm touží, touží vlastně po Tiferethu, ale hodnoty jejich tužby jsou záporné. Na theurgické cestě až zvládnete Išimy, pak se přistupuje ke kategoriím Jesodu, Hodu. Tito Išimové mají podle kabaly vládce Mojžíše, kdežto v křesťanství je vládce Ježíš Kristus. Proto ten, kdo dělá cestu kabalistické magie, ten invokuje Mojžíše! My jakožto křesťané nemůžeme dělati cestu kabalistické magie. To by pro nás znamenalo krok zpět. Nesmíme se vraceti k hotovým obřadům, musíme tvořiti rituál nový, jinak upadneme do onoho osudného pentagramu, a i když půjdeme na bílé, pravé straně, přece budeme vzdáleni od rovnováhy, která je předpokladem pláně Jesodu. Kdo nejde vpřed, jde zpátky. Politicky to, čeho jsme svědky, je znamením úpadku. Theurgicky sloužit jenom tomu, co bude, a ne co bylo.

Bible a pentagram

Bible symbolisuje tento pentagram oněmi prokletými národy. Co jsou prokletí národové, kteří čas od času postihují lidstvo? Jednak jsou to Analecité neboli útočníci, dále Gibulimové neboli násilníci, Rafaimové neboli zbabělci, Nefilimové rozkošníci a konečně Anacimové anarchisté. To je osudný pentagram. Mluví-li se o boji archanděla Michaela proti ďáblu, tento boj se neodehrává na nebi, na pláni Jesodu, tam je rovnováha, nýbrž zde na zemi. Tím myslím astrál naší země. Proto tento boj těchto pěti prokletých národů je symbolisován Kristovým jménem. Jod-he-šin-vau-he. Anarchisté jsou přemáháni Jodem 10, násilníci He, meč Michaela, prací a bolestí, rozkošníci zrozením člověka, zbabělci písmenem Vau, útočníci Šinem‚ astrálním světlem, rovnováhou, ohněm spravedlnosti, tím, který vyrovnává. Tento boj je zde na světě. Proto ve všech oborech proti této staré hvězdě musíte postaviti onu hvězdu tří mágů, která vede k jesličkám Spasitele. Buďto César nebo Kristus. Je samozřejmé, že tento boj se vede neustále. Nemůžeme nikdy říci, pokud svět světem bude, že jsou násilníci přemoženi. Ti, kteří jim odporují, si nechávají jimi vnutit jejich metodu. To všechno je osud. Když chcete theurgicky uskutečňovati bytí, je nutno jíti do Jesodu. Zde je nutno přemoci černý pentagram a částečně i ten bílý. Jinak proto také theurgie pracuje již na pláni deváté. Na desáté pláni pracuje ve hmotě oficielní věda, to, co nazýváme vnějším světem. Na pláni astrální věda hermetická, magie, astrologie. Hermetismus na pláni hmotné je úžasně silný.

Astrologie

Poznáním astrologie máte osud svého bližního zcela v rukou. Když vkročíte do Jesodu, již se díváte na věci zcela jinak. Mluviti ve smyslu Jesodu – obyčejně se končí na Kalvárii. Proto je nutno o Jesodu v theurgii mlčet. Proto, že máme pravdu, neznamená, že ji uznají jiní lidé. Křesťanství je pravda, je to nesmrtelnost, a je realisováno pouze jednotlivci. Když zvítězilo nad celým světem, že nemělo nepřátel, mělo je v těch, kteří je měli vést. Tím okamžikem, kdy církev si dala vnutiti panství a záležitosti světské, tím zasadila křesťanství největší ránu. Pravda se musí hájiti osudovými vlastnostmi. Jednotlivec z těchto zákonů může uniknouti. Pak lze mluviti o světcích, magicích, theurzích. Kolektivum na toto bude čekati velmi dlouho a musí čekati. Jde-li zástup úzkou silnicí, někdo musí jíti vpředu. Když pochoduje armáda, někde musí býti první řada, někde poslední. Zatím co první budou již v městě, poslední budou vzdáleni třeba ještě desítky kilometrů. Lidstvo je armáda, která dostala rozkaz jíti po silnici v evoluci. Silnice, strana pravá a levá, světlo a stín. Musí se rozděliti do řad. V prvních řadách mágové, mystikové, geniové. Zatím co první, theurgové jsou v Jesodu, ostatní tam přijdou za miliony let. Voják, který jde v deváté řadě, nemůže cestu voliti.

Voják deváté a sté řady podléhá osudovosti plně. Když dobře jde, může zaujmouti místo první, ale musí běžeti, aby ostatní předhonil. Sejde-li, zbloudí v polích mimo silnici, ať vlevo či vpravo. O to, oč musí běžeti rychleji, to je magie a theurgie, to je trening. Jen vůdce rozhoduje a velí, kam pluk půjde. V páté a šesté řadě již podléháme osudovosti, která vládne v tomto světě. Astrologie platí na 100%. Máme za úkol, podobně jako geniové umění a vědy, jíti v prvních řadách. Svobodu zakotviti v tomto světe nemůžeme. Magická a theurgická všemohoucnost je ze světa, do kterého se ubíráme. Proto musíme odmítnouti všechny ty nánosy, které dal moderní i starý okultismus a použíti klasické metody právě Hermovy.

Hermova metoda

Hermova methoda platí nejenom v astrologii a alchymii, ona platí i v magii a theurgii. Každá myšlenka, každý názor a rituál, který odporuje Hermovým dogmatům, je nutně mylný a nevede k cíli. Kontrolujte vždy úspěch. Nenechte si namluviti, že někdo evokuje genia a ono to není na něm viděti. Věřme jenom praksi. U nás v praktické magii je dokonalé ověření dokonalého díla. Když něco umíš, udělej to, když ne, nemá to ceny, je to povídání. Není jiné cesty, než zvládnouti Išimy, zvládnouti Jesod. Všechny osudové principy se stávají nástroji v rukách vědomé inteligence, která ví,co chce a která si dovede připraviti všechny okolnosti s jedinými pojítky mezi světy kabalistickými a theurgickými, aby mohla vládnouti svému okolí.

V případě zájmu Vám doporučujeme zakoupit celou publikaci.

Z materiálů telestézické společnosti PannaCz.com


 
diskuzní
fórum
Diskusní fórum k tomuto článku není aktivováno.

 Poslední aktuality