Aloe - dar přírody

Aloe jako lék
 2
Hlavní léčivou drogou je šťáva z listů. Užívá se především zevně a působí antibioticky. Rozřezané listy se přikládají řeznou plochou přímo na postižené místo. Čerstvá šťáva je absolutně sterilní a podporuje růst nové pokožky...
Zobrazen: 4528x   7. 2. 2007, aktualizováno: 19. 5. 2008

Aloe je dar, je mocným nástrojem k léčbě mnoha nemocí. Je to nádherná bylina která nás okouzluje svým mocným účinkem již po staletí.

Přírodopisné údaje Aloe

Rod aloe má asi 350 druhů z nichž se nejčastěji pěstuje aloe západoindická. Je to choulostivá vždyzelená trvalka, původní na ostrovech v Indickém oceánu v Africe. Dorůstá do výšky asi 30 cm a v evropských podmínkách se musí pěstovat na místech s plným osluněním, chráněných před mrazem. Dává přednost dobře propustné půdě. Kořeny jsou vláknité a pevné, světle hnědé barvy. Dlouhé špičaté listy jsou silně dužnaté. Každý list obsahuje v pletivech čirou rosolovitou šťávu. Rostlina může vytvořit okvětní stvol s hroznem úzkých žlutých nebo oranžových květů.

Pěstování Aloe

Semena se vysévají na jaře při teplotách kolem 21°C. Odnože se mohou odebírat v létě. Nechají se dva dny zaschnout a pak se zasadí do směsi písku a kompostu. Aloe pravá se obvykle pěstuje v květináči jako pokojová rostlina.

Léčivé účinky Aloe

Listy se mohou z rostliny odebírat podle potřeby. Čerstvá šťáva by měla být ihned spotřebována. Lze ji ale různým způsobem konzervovat, buď podle homeopatických pravidel. Nebo lihem či vazelínou. Vždy by ale mělo mít přednost zpracování zastudena, protože jen tak si zachová antibiotický účinek.

Hlavní léčivou drogou je šťáva z listů. Používá se buď sušená, konzervovaná nebo čerstvá, jež se u nás aplikuje nejčastěji. Sušená šťáva se nazývá „sabur“. Droga působí především jako velmi účinné projímadlo. Má mírný, bezbolestný účinek, projevující se hlavně v tlustém střevě. Účinek nastupuje do osmi hodin po prvním podání. Droga se doporučuje zejména u chronické zácpy, která nereaguje na jiné terapie.

Čerstvá šťáva se užívá především zevně a oproti saburu působí také antibioticky. Kromě užití při zácpě se aplikuje při chronickém zánětu tlustého střeva, při nechutenství i při potížích s trávením. Zevně se s velkým úspěchem aplikuje na hnisavé rány, kožní záněty, popáleniny a jizvy.

Olejová emulze je vhodná pro léčení popálenin II. a III.stupně, ale může se použít i pro popáleniny po ozařování a jako prevence proti jejich vzniku.

Někdy se používají rozřezané listy, předním samozřejmě umyté, které se přikládají řeznou plochou přímo na popáleninu. Čerstvá šťáva je absolutně sterilní a podporuje růst nové pokožky.

Železitý sirup z aloe je výborným prostředkem proti chudokrevnosti. Aloe celkově působí jako posilující a podpůrný prostředek. Šťáva ve směsi s bílým vínem, vtíraná několikrát týdně k vlasovým kořínkům, výrazně brání vypadávání vlasů. Prostřednictvím Aloe se nabízí možnost velmi žádoucí očistné kúry – detoxikace a v neposlední řadě šance redukovat nadváhu tím nejbezpečnějším způsobem.

Obvyklé používání prostředků z aloe

  • sabur - 0,02 až 0,05g na podporu metabolismu a chuti k jídlu, 0,1 až 0,2g jako laxativum. Maximální denní dávka by měla činit výjimečně 1g.
  • tinktura – 10 až 25 kapek denně v závislosti na druhu úpravy a konzervace.
  • čerstvá šťáva – 1/2 až 1 čajová lžička denně.
  • šťáva konzervovaná lihem – 1 až 2 čajové lžičky denně .
  • emulze – nanáší se na poraněnou pokožku a překryje gázou, při akutním zánětu se nanese silnější vrstva emulze bez gázy.
  • železitý sirup – 1až 2 čajové lžičky šťávy do poháru vody.


Vlastní užívání se stanovuje individuálně, ale obecně by zevní i vnitřní aplikace neměly překročit dávku 3krát denně a celková kúra pak 6 – 8 týdnů.

Pří zánětech uší

Při zánětech uší u dětí doporučujeme šťávu z aloe smíchat s trochou jedlého oleje, nejlépe olivového, nakapat do vnějšího zvukovodu a nechat asi 10minut. Tento postup okamžitě uklidňuje veškeré záněty. S ohledem na další možné aplikace doporučujeme pěstovat v domácnosti alespoň jednu rostlinu. Aloe je vynikajícím prostředkem první pomoci.

Upozornění k Aloe

Pozor: Aloe pravé by se nemělo používat během těhotenství, protože způsobuje stahy dělohy. Také by se neměla použít v době kojení, protože by mohla mít projímavý účinek pro kojence. S ohledem na výrazný účinek aloe ji nedoporučujeme míchat s jinými drogami. Předávkování může přivodit značné nepříjemnosti, především překrvení břicha a pánve, ale také podráždění ledvin.

Aloe - magická bylina

Aloe pravá se považovala za jednu z tajných přísad, které používala Kleopatra k zachování své krásy. Dnes se stále hojivě používá v kosmetických přípravcích, v krémech na ruce i na pokožku celého těla, v mléce na opalování a do šamponů.

Z aloe se dá získat fialové barvivo. V Africe se aloe věší nad dveře, aby přinesla do domu štěstí a zahnala zlé duchy. Na východě se nosí ke schránce s ostatky Mohameda a po návratu se zavěsí nad dveře, aby chránila dům. Vysazuje se také na hroby, aby přinesla klid zesnulým.

Aloe pravá se vždy spojovala se ženstvím, měsícem, intuicí, předtuchou a potřebou ochrany. Hlavní užití bylo při rituálech věštění a duchovního vývoje. Listy se sušily a přidávaly do kadidel zasvěcených bohyni Luně, aby pomohla porozumět problémům, proniknout do podstaty věci a pomohla také při věštění. Fialovým barvivem získaným z aloe se barvila nejen roucha pro obřady spojené s věštěním, ale i pokrývky na oltář a magické šňůrky.

Šťáva vymačkaná z čerstvých listů se přidávala do šamponu používaného k očistě vlasů a těla při rituální koupeli před rituálem zasvěceném měsíci, jehož smyslem bylo požádat bohyni Lunu o ochranu.


Zdroj: Herbář léčivých rostlin – Jiří Janča, Josef A. Zentrich, Magické rostliny – S. Lavender, A. Franklin

Z materiálů telestézické společnosti PannaCz.com


 
diskuzní
fórum
Diskusní fórum k tomuto článku není aktivováno.

 Poslední aktuality