Znamení zvěrokruhu a charakteristika znamení

Znamení zvěrokruhu.
 234
Znamení zvěrokruhu a charakteristika astrologického znamení, datum znamení, živel znamení, modalita, vládce znamení, analogie, pozitivní rysy a slabiny znamení. Popis - Zodiak - astrologie.
Zobrazen: 47263x   31. 5. 2006, aktualizováno: 19. 5. 2008

Je dvanáct fází, které nám ukazují dvanáct tváří energie nebo dvanáct způsobů jak se s těmi energiemi zachází, nebo dvanáct povahových typů člověka. Kromě cyklického hlediska musíme všechno, co zvažujeme, uvažovat z hlediska psychologického nebo symbolického. V každém z nás je obsaženo dvanáct znamení.

Znamení Beran

  • 20. března - 19. dubna

Znamení Berana je prvním znamením zvěrokruhu, je ten prvotní tvůrčí impuls, impulzivní energie, začátek rozvoje, procesu bytí nebo existence. V Sabiánských symbolech je první stupeň symbolizován ženou, která vystupuje z oceánu na břeh, doprovázena tuleni nebo lachtany. Je to symbol probouzejícího se vědomí nebo duše, nebo první jiskřička osobního vědomí, které se vynořuje z oceánu (kolektivního nevědomí), které symbolizuje předchozí znamení Ryb. Tuleni jako zvířata nám symbolizují havárie minulých cyklů, které vedeme sebou na břeh nového cyklu. Je to první probouzení se z nevědomí, první impuls, kterým Beran rozbije svou hlavou rovnováhu. První jarní den. Je to začátek formování osobnosti. Příliš zdůrazněné znamení vede k egocentrismu „já první", jsem, existuji nebo záporně „já první".

Živel - znamení Beran

  • Ohnivé znamení

Modalita - znamení Beran

  • základní

Vládce - znamení Beran

  • Mars

Analogie - znamení Beran

  • k 1. domu

Beran je prvním znamením horoskopu, které má svůj počátek v jarní rovnodennosti. Zvířecí symbol berana poměrně dobře vystihuje vlastnosti tohoto znamení, jako je temperament, smělost a bojovnost.

Pozitivní rysy - znamení Beran

Odvaha, rozhodnost, cílevědomost, temperament, iniciativa, nadšení, činorodost, sebedůvěra, přímost, bojovnost, silná vůle.

Slabiny - znamení Beran

Egocentrismus, poučování, netrpělivost, agrese, sobectví, arogance, bezohlednost, hádavost, tvrdohlavost, lenost, malichernost.

Znamení Býk

  • 20. dubna - 20. května

Zde dochází k zahušťování energie, zhmotňování. Je tu potřeba úsilí. Spousta výtvarných umělců, sochařů má dost obsazeno znamení Býka. Nemusí to být jen přízemní býčí povaha, která se hrabe v ekonomice,v obchodech, na zahrádce, ale každý kdo pracuje s formou, strukturou a dává energii hmotě a tvar. Klíčovým slovem zde je produktivita. V tradiční astrologii je to mám, hovím svým choutkám. Tady se ztvárňuje hmota. Abychom mohli hmotu ovládnout, tak se s ní musíme identifikovat.

Živel - znamení Býk

  • Zemské znamení

Modalita - znamení Býk

  • pevná

Vládce - znamení Býk

  • Venuše

Analogie - znamení Býk

  • k 2. domu

Býk je druhým znamením horoskopu a spadá do období, kdy je jaro v plné síle. Je to pevné zemské znamení, které v sobě spojuje cit pro krásu vládnoucí planety Venuše a stálost země. Představte si býka, který je symbolem tohoto znamení. Působí silně, klidně a vyrovnaně. Ale jen do doby, než ho něco vyruší a ohrozí. Potom je lepší Býkům se vyhnout.

Pozitivní rysy - znamení Býk

Praktičnost, stálost, vytrvalost, trpělivost, tvořivost, houževnatost, smyslnost, důslednost, dobrota.

Slabiny - znamení Býk

Poživačnost, tvrdohlavost, dogmatismus, fanatismus, nesnášenlivost, pohodlnost, nenasytnost.

Znamení Blíženci

  • 21. května - 21. června

Je tu jakési první rozvinutí mentálních schopností a rotace kolem nejbližšího prostoru, kolem domova, nejbližších příbuzných, známých, sourozenců, spolužáků. Je to symbol principu sdružování, prvního rozvíjení vztahů. Jsou to jacísi primáti nebo děti toho Zodiaku, přírodní lidé, kteří se s obrovskou jistotou pohybují v prostředí, ve kterém vyrostli. Znají tam každou stezku, každou květinu. Tady se učíme vlastně myslet, sdružovat, sbírat techniky, komunikovat, sdělovat. Tady je zakleta naše zvědavost, nahlédnout pod povrch věcí.

Vzdušné znamení - znamení Blíženci

Modalita - znamení Blíženci

  • proměnlivá

Vládce - znamení Blíženci

  • Merkur

Analogie - znamení Blíženci

  • k 3. domu

Symbolem znamení Blíženců jsou dvojčata z řecké mytologie Kastor a Pollux. Jeden byl obyčejný smrtelník, druhý byl nesmrtelný. Tak i jedinci zrození v tomto znamení se vyznačují jistou dualitou a rozpolceností. Je to znamení vzdušné a proměnlivé, doménou Blíženců je oblast komunikace.

Pozitivní rysy - znamení Blíženci

Adaptabilita, společenskost, všestrannost, zvídavost, přátelskost, komunikativnost, rozmanitost a vtipnost.

Slabiny - znamení Blíženci

Nevyzpytatelnost, povrchnost, nezodpovědnost, dětinskost, naivita, pletichaření, nestálost, nedůslednost, upovídanost, nespolehlivost.

Znamení Rak

  • 22. června - 22. července

Rak je budování určitého prvního východiska pro naše další dobrodružství. První zužování zájmů. Soustřeďování energie, naše aktivity. Tady dochází k prvnímu pokusu integrovat osobnost. Integrovat osobnost zatím v tom dětském způsobu můžeme tím, že ovládneme konkrétní činnost. Učíme se s něčím zacházet. Je tu příprava na dospělou funkci. Napodobujem zde základní funkci, kterou bychom měli v dospělém životě naplnit, funkci rodiče. Zde si vštěpujem základy naší vlastní rodiny. Budování vlastního východiska, bezpečnostního centra. Je zde pocit bezpečí, touha po bezpečí. Je to hrad, druhý prostor, podoba prenatálního prostoru v děloze. Budujem rodinné postoje, učíme se zodpovědnosti. Poškození ve znamení Raka - může trpět nejistotou, protože dětství nebylo jisté.

Vodní znamení - znamení Rak

Modalita - znamení Rak

  • základní

Vládce - znamení Rak

  • Měsíc

Analogie - znamení Rak

  • k 4. domu

Znamení Raka je velmi dobře vystiženo jeho symbolem. Rak má měkké a snadno zranitelné tělo, které však chrání tvrdý krunýř. K cíli se přibližuje nepřímo. Nebojuje, není agresivní a když jednou něco získá, pak si to udrží. Lidé narození v tomto znamení jsou podobně citliví a zranitelní, a proto se chrání před okolním světem. Používají jemné manipulace k získání toho, co potřebují.

Pozitivní rysy - znamení Rak

Soucit, vnímavost, citlivost, představivost, laskavost, starostlivost, péče o rodinu.

Slabiny - znamení Rak

Manipulace, citové vydírání, kritika, pomlouvání, předpojatost, závist, ustaranost, nedůtklivost, náladovost, přecitlivělost.

Znamení Lev

  • 23. července - 22. srpna

Zde se vydáváme do světa. Jistota není příliš rozvinutá a opatřujeme si ji na úkor někoho jiného, tím, že hrajeme divadlo, učíme se tvořit. Chceme získat pocit jistoty na úkor druhých. Je třeba se naučit vyjadřovat sebe sama. V pátém domu jsou navazovány nepříliš trvalé vztahy.

Ohnivé znamení - znamení Lev

Modalita - znamení Lev

  • pevná

Vládce - znamení Lev

  • Slunce

Analogie - znamení Lev

  • k 5. domu

Lev symbolizuje v přírodě krále zvířat a tak se chovají i lidé zrození v tomto znamení. Chtějí zářit, být obdivováni a dominovat nad svým okolím.

Pozitivní rysy - znamení Lev

Sebejistota, velkorysost, podnikavost, důstojnost, společenskost, vznešenost.

Slabiny - znamení Lev

Neustálé poučování druhých, závist, domýšlivost, pýcha, arogance, vznětlivost, potřeba dominovat.

Znamení Panna

  • 22. srpna - 21. září

Napravuje to, co jsme provedli dobrovolně nebo ne. Buď se sami zastavíme nad sebou a začnem rozlišovat, usměrňujeme emoce a snažíme se to zvládnout pomocí technik. Jde o rozlišování, hodnocení toho, co děláme, provádí se analýza, sebekritika, která je prvním stupněm polepšení sebe sama. Musíme se očistit. Když to neuděláme sami, tak nás k tomu přinutí choroba, kterou si přivodíme. Nebo nějaká naše vyprahlost, krize identity, zjištění, že to není vše tak, jak si představujeme. K očistě může dojít dobrovolně, nedobrovolně, samostatně anebo pod vedením někoho (učitel, mistr). Je to příprava na zapojení se do vyššího celku.

Zemské znamení - znamení Panna

Modalita - znamení Panna

  • proměnlivá

Vládce - znamení Panna

  • Merkur

Analogie - znamení Panna

  • k 6. domu

Panně je přisuzována symbolická postava Panny Marie, která je plodná, silná, čistá a mocná. Tak se projevují i ti, kdo se narodili v tomto znamení. Jsou také soběstační, realističtí a pracovití.

Pozitivní rysy - znamení Panna

Jemné způsoby, spolehlivost, důslednost, systematičnost, praktičnost, metodická mysl.

Slabiny - znamení Panna

Poučování, kritizování okolí, prospěchářství, spořivost, urážlivost, bojácnost, necitelnost, posedlost.

Znamení Váhy

  • 22. září - 22. října

Váhy jsou začátek vyššího celku, kolektivismu, idealistických principů, ale také princip směny, výměny, komunikace. Nejde tu o rovnováhu, ta je smrtelná. Je to princip rovnocennosti. Nastolují se společné hodnoty, protože musíme být schopni oceňovat. Společný systém hodnot, ideálů, životního standartu. Vede ke sdružování, spolupráci, zapojujem se do vyššího celku.

Vzdušné znamení - znamení Váhy

Modalita - znamení Váhy

  • základní

Vládce - znamení Váhy

  • Venuše

Analogie - znamení Váhy

  • k 7. domu

Váhy jsou jediným znamením zvěrokruhu, které je symbolizované předmětem. Jsou to misky vah, které neustále zvažují různé možnosti a eventuality. Lidé narození v tomto znamení potřebují harmonii a dokonalost a proto se nedokáží rozhodnout. Uvědomují si totiž, že svým rozhodnutím se připraví o jednu z možností.

Pozitivní rysy - znamení Váhy

Smysl pro diplomacii, eleganci, spravedlnost, rovnoprávnost, krásu a harmonii, logické myšlení, takt, společenskost, přizpůsobivost.

Slabiny - znamení Váhy

Lichocení, koketérie, nerozhodnost, domýšlivost, samolibost, nesamostatnost, přelétavost.

Znamení Štír

  • 23. října - 21. listopadu

Zde se chceme identifikovat daleko úžeji, blížeji s někým jiným. Vyměňovat si informace a energie. Je to znamení sexu, ale i obchodu, protože obchod je náhražková činnost za sexuální aktivitu. Tady se toužíme identifikovat s někým druhým, ale nerozplynout se v něm, ale zachovat si právě nabytou identitu. Sexuální energie vyrůstá jako nosič, že s někým komunikujeme. Tvůrčí schopnost, dynamika.

Vodní znamení - znamení Štír

Modalita - znamení Štír

  • pevná

Vládce - znamení Štír

  • Pluto

Analogie - znamení Štír

  • k 8. domu

Ze všech dvanácti znamení má Štír nejhorší pověst. Je to však tím, že je obvykle chybně vykládán. Starověcí astrologové přisuzovali tomuto znamení symbol orla nebo fénixe, který dokázal povstat z popela. Schopnost regenerace a silná vůle jsou typické vlastnosti Štíra. Dnešní symbol štíra vystihuje samotáře, který se nebojí vydat se do temných zákoutí své duše. Obyčejně není agresivní, pokud ho necháte v klidu.

Pozitivní rysy - znamení Štír

Soucit, silná vůle, vytrvalost, trpělivost, odvaha, schopnost regenerace, věrnost, houževnatost, citová hloubka.

Slabiny - znamení Štír

Přetvářka, nedůvěřivost, bezohlednost, přílišné sebeanalyzování, sebezničující tendence, žárlivost, fanatismus, negativismus, tajnůstkářství, pomstychtivost.

Znamení Střelec

  • 22. listopadu - 21. prosince

Hmotné plody obchodování, výměny. Snaží se abstrahovat, syntetizovat. Je to znamení spojené s filosofií, náboženstvím, s právem. Důsledek je akademické vzdělání. Kulturní, náboženské a politické systémy. Určitý nedostižný ideál.

Ohnivé znamení - znamení Střelec

Modalita - znamení Střelec

  • proměnlivá

Vládce - znamení Střelec

  • Jupiter

Analogie - znamení Střelec

  • k 9. domu

Symbolem znamení Střelce je Kentaur, napůl člověk a napůl kůň. Směřuje svůj luk na vzdálený cíl a následně se za svým šípem vydává. Ne vždy svůj původní cíl najde, protože ho na cestě zaujme něco jiného a zajímavějšího. I lidé zrození v tomto znamení se s odhodláním a optimismem vydávají na cesty a hledají nová dobrodružství. Mají mnoho cílů a ne vždy k nim dorazí.

Pozitivní rysy - znamení Střelec

Nadšení, optimismus, intuice, idealismus, spravedlnost, dobrodružná povaha, nezávislost, šlechetnost, důstojnost, štědrost, upřímnost, tolerance.

Slabiny - znamení Střelec

Snobismus, neplnění slibů, domýšlivost, lehkomyslnost, netaktnost, nadřazenost, neumírněnost, nezodpovědnost.

Znamení Kozoroh

  • 22. prosince - 20. ledna

Kolektivní, společenská fáze. Každý jedinec díky vzdělání (náboženský, filosofický systém) se dostává do mocenské pozice, zde dochází k soudu. V zimním slunovratu dochází k soudu mezi mocí duchovní, politickou, světskou. Můžeme dosáhnout společenského postavení nebo své duchovní identity. Tady vrcholí shromažďování všech sil. Všechno obilí je svezeno do sýpky. Integrace masy do kolektivu, do sklizně. Tady jde o politickou moc, o duchovní moc. Kozoroh je znamení politických vůdců národa. Kozoroh symbolizuje otce, Rak matku. Zde se hraje na ty nejhlubší city každého z nás.

Zemské znamení - znamení Kozoroh

Modalita - znamení Kozoroh

  • základní

Vládce - znamení Kozoroh

  • Saturn

Analogie - znamení Kozoroh

  • k 10. domu

Symbolem Kozoroha není obyčejná koza, ale zvíře, které má na hlavě dva pevné rohy a místo ocasu křížence ryby a hada. Může se projevovat jako divoká horská koza, která dokáže zdolat i nejvyšší vrcholky a stejně tak se u ní projevuje hloubka a instinktivní moudrost ryby a hada. Lidé zrození v tomto znamení mají v sobě ctižádost, opatrnost a trpělivost.

Pozitivní rysy - znamení Kozoroh

Pracovitost, opatrnost, ctižádostivost, trpělivost, bystrost, loajalita, důvěryhodnost, odpovědnost, organizační talent, spořivost, přesnost, serióznost.

Slabiny - znamení Kozoroh

Tajnůstkářství, fanatismus, přílišný realismus, asketismus, lakomství, citový chlad.

Znamení Vodnář

  • 21. ledna - 18. února

Je společenské znamení. Jeho poslání je sdružovat vyspělé osobnosti a koordinovat jejich společenské potřeby. Vodnář je spojován s parlamentem. Naše společenské potřeby jsou harmonizovány stejnými potřebami těch ostatních. Tady se stáváme společenskou bytostí, ale ne zkorumpovanou.

Vzdušné znamení - znamení Vodnář

Modalita - znamení Vodnář

  • proměnlivá

Vládce - znamení Vodnář

  • Uran

Analogie - znamení Vodnář

  • k 11. domu

Symbolem Vodnáře je nosič vody, který je zobrazován, jak vylévá vodu z nádoby. To symbolizuje šíření nových myšlenek. I lidé narození v tomto znamení se chtějí podělit o své ideály s okolním světem.

Pozitivní rysy - znamení Vodnář

Altruismus, vynalézavost, otevřenost, intuice, svobodomyslnost, skvělé mentální schopnosti, originalita, tolerance, nezávislost.

Slabiny - znamení Vodnář

Nepřizpůsobivost, moralizování, pokrytectví, bezcitnost, nevyzpytatelnost, oportunismus, výstřednost, nezodpovědnost.

Znamení Ryby

  • 19. února - 20. března

Ryby jsou přípravou na nový cyklus. Zde se likvidují konflikty mezi jedincem a společností. Je to zrcadlo znamení Panny. Zde jde o vyrovnání konfliktů, z hlediska lidské energie, je to sensitivita. Vyrovnání konfliktů může být i na úrovni nevědomé, kolektivního nevědomí, intersubjektivity. Je to spojováno s potřebou rázného činu, rozhodnutí. Je to znamení spojované s mysticismem, jsou to doprovodné jevy krize návratu do subjektivismu nebo lidského kolektivního nevědomí.

Vodní znamení - znamení Ryby

Modalita - znamení Ryby

  • proměnlivá

Vládce - znamení Ryby

  • Neptun

Analogie - znamení Ryby

  • k 12. domu

Symbolické vyjádření tohoto znamení ukazuje na dvě ryby, které jsou spojené, ale snaží se plavat opačným směrem. Jedna ryba vystihuje skutečný svět, ta druhá je symbolem hloubek moří a citů. I tato představa vystihuje jedince zrozené ve znamení Ryb. Musí v sobě rozpoznat obě tyto dimenze a vyrovnat se s nimi. Nejlepší cestou je umění a tvořivost.

Pozitivní rysy - znamení Ryby

Soucit, obětavost, intuice, představivost, fantazie, přizpůsobivost, citlivost.

Slabiny - znamení Ryby

Sebeobětování, liknavost, přetvářka, rezignace, velikášství, nesamostatnost, ovlivnitelnost, lenivost.

Informace zodiakálních znamení

Informace, které dostáváme ze zodiakálních znamení jsou informace kolektivní, archetypální - to znamená společné všem. To, co je nahoře, je i dole. To znamená, že i my ovlivňujeme archetypy svým postojem, nebo tím, jak se naše psychika mění. Na biologické úrovni je Zodiak vztah světla mezi silami tmy. Je jakýmsi elektromagnetickým polem, které je aktivováno úhlem pod kterým dopadají do tohoto pole, obsaženém v sublunárním světě. Tyto informace jsou vzbuzovány k životu paprskem, který dopadá do tohoto pole. Je to dvanáct typů energie nebo způsobů jak s energií zacházet. Na společensko kulturní úrovni nám dává ty informace, které můžeme dostat v tradiční astrologii. Na individuální úrovni se přenáší na domy. Na čtvrté úrovni se otvírá jen hvězdné nebe. Transpersonální úroveň je duchovní aktivita, je tvůrčí akt, který stojí na počátku něčeho. Vyšší celek, kterého jsme součástí, ohledává nižší. Vyšší svět - transpersonální svět. Existují projevy živlů vnější: oheň, země, vzduch, voda a existují také živly vnitřní. Vnitřní živel nediferencuje znamení, ale spojuje, je to vždy ten živel, který v tom jednom kvadrantu, v té roční době chybí.

Z materiálů telestézické společnosti PannaCz.com


 
diskuzní
fórum
Diskusní fórum k tomuto článku není aktivováno.

 Poslední aktuality