Základní věty velkých arkán Rozdělení tématu

Královna Holí
Tradiční, Zlatý úsvit, Waite, Crowley, Paul Foster Case, věta Arthura Edwarda Waitea podle Obrazového klíče k tarotu, základní divinační věty Paula Fostera Case podle knihy The Tarot, astrologický atribut, Kabala...
Zobrazen: 7427x   11. 3. 2007

Tradiční

Číslo a jméno karty podle tradičních evropských karetních her. Všimněme si, že číselná soustava tradičně používá římské číslice, a nikoliv arabské.

Zlatý úsvit

Název karty podle Zlatého úsvitu (případně číselná varianta), převzato z Knihy T od frátera S.R.M.D (šifra S.L. MacGre-gora Matherse).

Waite

Revidovaný titul karty (a číselné varianty) podle Arthura Edwarda Waitea na základě jeho knihy Obrazový klíč k tarotu.

Crowley

Revidovaný titul karty (a číselné varianty) podle Aleistera Crowleyho na základě jeho Knihy Thothovy od Mistra Theriona (pseudonym Aleistera Crowleyho).

Case

Revidovaný titul karty (a číselné varianty) podle Paula Fostera Case na základě jeho knihy The Tarot.

Věta Zlatého úsvitu

Základní divinační věty Zlatého úsvitu z Knihy T.

Waiteova věta

Hlavní divinační věty Arthura Edwarda Waitea podle Obrazového klíče k tarotu
Crowleyho věta "Základní divinační věty Aleistera Crowleyho podle Knihy Thothovy.

Caseova věta

Základní divinační věty Paula Fostera Case podle knihy The Tarot.

Astrologie

Astrologický atribut karty podle učení Zlatého úsvitu, které vychází z hebrejského kabalistického textu Sefer jedra (Kniha utváření). Na těchto atributech se zakládají díla Crowleyho i Case. Arthur Edward Waite se ve svých textech otevřeně postavil proti tomuto pojetí, i když mu v úvodu ke Sterningově překladu Sefer jecira ve skrytosti také dal svůj hlas. Podobně jako Crowley a Case byl i Waite jako člen Zlatého úsvitu vázán magickou přísahou, že tyto atributy nevyzradí, a zdá se, že byl jediný, kdo dodržoval toto omezení. Tyto kabalisticko astrologické atributy jsou pravou kostrou veškerých magických rituálů i filosofie 20. století. Jsou plodem práce S. L. MacGregora Matherse. I když se objevovaly nejrůznější náznaky, dokud nevyšel tajný Mathersův rukopis Kniha T, nikdy se tyto korespondence neobjevily v tištěné podobě. Díla Aleistera Crowleyho (Liber 777 z roku 1909 a Kniha Thothova z roku 1944), Israela Regardieho (Zlatý úsvit z roku 1937) a Paula Fostera Case (The Tarot z roku 1947) z této studie opisovala. S. L. MacGregor Mathersovo porozumění i vhled nám tedy uchovaly tento cenný klíč pro budoucí generace.

Kabala

Tajné hebrejské písmeno, stezka na Stromě života a čtyři barvy (které odpovídají čtyřem kabalistickým světům) podle soustavy Zlatého úsvitu. Barvy jsou uváděny v sestupném pořadí, takže první odpovídá nejvyššímu světu (Acilut) a čtvrtá pak světu nejnižšímu (Asija).

Doporučujeme Vám zakoupit následující literaturu

  • Cartwright, Fairfax – The Mystic Rose From the Garden of the King 1976
  • Case Paul Foster – An Introduction to the Study of the Tarot 1920
  • Crowley Aleister – The Book of Thoth 1969
  • Marhers, S.L. MacGregor – The Tarot 1971
  • Papus – The Tarot of the Bohemians 1975
  • Waite Arthur Edward – The Pictorial Key to the Tarot 1959
  • The Key of It All 1994, v Češtině 1999
  • Wirth Oswald – The Tarot of the Magicians 1927


 
diskuzní
fórum
Diskusní fórum k tomuto článku není aktivováno.

 Poslední aktuality